Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia diperbuat daripada kuey teow , leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, taugedan kucai Cina.
Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi, yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Berbanding kuey teow goreng biasa, char kway teow agak basah.
Makanan ini tergolong sebagai makanan yang tidak sihat kerana kandungan lemaknya.Namun, masih banyak orang yang akan makan makanan ini kerana tidak tahan dengan baunya yang wangi apabila digoreng.
wah saya nak pergi melawati penang juga
ReplyDeleteSaya rasa mau makan makanan ini~><
ReplyDeletewa!!~ sedapnya
ReplyDelete